Världens bästa fotboll spelas i Champions League

Här möts de bästa lagen från hela Europa i en turnering som pågår från tidig höst till sen vår.

Champions League ersatte säsongen 1992/1993 turneringen som tidigare hette Europacupen för mästarlag. Denna förändring av namn gjordes dels därför att möjligheten att delta som klubblag förändrades. Från att endast ha varit en turnering för de lag som vunnit sina respektive länders interna ligor blev det en turnering för fler lag än så. Beroende på landets ligas ranking får flera lag delta. Från den engelska ligan Premier League går de tre lag som slutar i topp direkt till Champions League medan laget på fjärde plats får kvala i sista kvalomgången till cupen. I den svenska ligan Allsvenskan får dock endast laget som står som segrare chansen att delta, och går in i den första kvalomgången, långt tidigare än det fjärdeplacerade laget i Premier League. Emellan dessa två ligor finns många andra från hela Europa där möjligheterna ser olika ut, just beroende på ranking av ligorna.

Efter att kvalspelen är klara går Champions League in i ett gruppspel där lagen i grupperna möter varandra två gånger. En gång på bortaplan och en gång på hemmaplan. I de åtta grupperna finns fyra lag och de två lag som slutar bäst går vidare till slutspel. Gruppspelet spelas under hösten.

I slutspelet lottas lagen från de olika grupperna mot varandra. Det är 16 lag som går vidare från gruppspelet och får spela 16-delsfinal. Ett lag som vunnit sin grupp får möta ett lag som kom tvåa i sin grupp. Lagen möts två gånger, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan, precis som i gruppspelet. De lag som står som vinnare efter två matcher spelade går vidare till kvartsfinal och där lottas de kvarstående åtta lagen fritt mot varandra. Matcherna ser likadana ut fram till finalen som spelas på neutral mark, en arena bestämd sedan tidigare, och den spelas i en match.

Champions League klassas av många som den absoluta toppfotbollen. Spelarna drömmer om att spela i cupen. De flesta tycker att den bästa fotbollen spelas här. Till och med världsmästerskapen för landslag får backa för Champions League.

Tips: Gör en fotbollsresa till nästa års Champions League med BE Resor!

Written by admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *