Hjälp din nya häst att trivas?

Att skaffa en ny häst är en stor grej för alla inblandade. Du som ägare ska lära känna en ny häst och dess egenheter. Hästen ska lära känna dig och dina egenheter. Hästen ska också lära känna sitt nya hem och sina nya stallkamrater. Dina andra hästar ska lära känna den nya. Det blir lätt lite oroligt och stökigt för alla inblandade. Men ta det så lugnt som möjligt. Här nedan kommer lite bra tips:

Gör iordning för ankomst
Välj en box som är lite av skild, om det är möjligt. Kanske längt in i hörnet av stallet. Då slipper hästen bli stressad av alla andra hästarna som ska passera boxen när de ska in och ut. Gör rent boxen noggrant och lägg på ny uppluckrad stallpellets. När boxen är ren och fräsch så kan du även lägg in lite foder, helst av samma typ som hästen ätit tidigare.

Lugn och ro är A o O
Du har precis fått hem en ny häst, du är säkert ivrig och spänd på var den går för. Men här ska du tänka dig för. Hästar är oroliga djur och behöver vänja sig sakta. Det är därför en god idé att ta det riktigt lugnt i någon vecka eller så. Låt hästen få vänja sig vid dig, stallet, boxen och de andra hästarna. Ta kortare promenader med sele. Stressade hästar gör lätt illa sig därför är det inte lämpligt att rida den innan den känner sig trygg.

Man behöver inte upptäcka allt själv
Ta hjälp av säljaren vi övergången. Förra ägaren är ju den som känner hästen allra bäst, var inte rädd för att fråga. Det ligger i allas intresse att övergången blir så smidigt som möjligt, be därför om en liten ”bruksanvisning” på din nya häst; när har den fått mat, vilken typ av stallpellets har använts, vilka tider brukar den vara ute, är de kittlig och vad har den för särskilda egenheter. Ja, allt som är värt att veta.

Ny häst nya risker för smitta
Tyvärr är det vanligt att hästar i stallet smittas just när det kommer en ny häst. Kolla med ägaren om vaccinationsintyget och när det är dags att vaccinera igen. Ta också för vana att inte ta in hö eller stallpellets från hästtransporten i stallet. I värsta fall kan det innehålla parasiter och eventuell smitta.

Ändra rutiner över lång tid.
Låt din nya häst få en tillvaro som är så lik den som den lämnad. Samma mat, samma täcke och benskydd, samma tider och så vidare. Förändra en rutin i taget över lång tid.

Written by admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *