Klockor som tål action

Jag är egentligen inte mycket för att bära klocka. Men då jag vill hålla lite koll på min fysik så införskaffade jag mig för en Apple-watch. Den gick sönder nästa direkt, då skaffade jag min en till och nu är den också trasig. Nu kollar runt efter en ny typ av klocka, en som tål lite mer action. Löparklockorna går bort direkt, med är inte gjorda för annat en löpning och ganska ömtåliga. Sedan kom jag tänka på vilka som kan vara de tåligast klockorna som finns. Vilka klockor används vid månfärderna? Den första klockan på månen var en Omega Speedmaster. Det var verkligen inte den typen av klocka jag var ute efter, men vilken historia de bär på.


Historien om Omega Speedmaster –Första klockan på månen.

Den första Speedmastern kom redan 1957. Kronografer var då svårsålda av den anledning att vanligt folk inte hade behov av att mäta tidsintervaller. 2915-1 såldes främst till idrottsmän och motorentusiaster. Vad gäller klockan i övrigt blev den dock viktig för Speedmasterns fortsatta design som snart firar 60 år.

Speedmastern fick vänta i fem år innan den nådde rymden. Den tredje oktober 1962 lyfte Mercury-Atlas 8 mot rymden och astronauten Walter Schirra hade sin egen inköpta Speedmaster med referens 2998 runt armen. Skillnaden mellan 2915-1 och 2998 är små, båda drevs av samma manuellt uppdragna kaliber 321 men visarna skiljde sig åt då 2998 har något nättare “alpha-visare”, samt att bezeln numer var svart för att kunna läsas av lättare.

Det är egentligen först nu det började bli intressant för NASA att lägga fokus på armbandsuren astronauterna hade på sig. Man insåg att klockan var otroligt viktig i rymden men också vilka risker man stod inför, en felmätning av tiden och priset kunde innebära döden.

År 1964 började NASAs ingenjörer testa olika klockor för att ta reda på vilken som var den optimala klockan för astronauter.

Sanningen är att representanter från tillverkare som Breitling, Longines, Omega och Rolex personligen skickade klockor till NASA för testning. Alla ville associeras med de världskända månfärderna. Testerna bestod bland annat av att se hur klockorna påverkades av extrem kyla/värme, acceleration och när syre saknades.

Omega Speedmaster vann och en ny legend var född.

Written by admin

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *